Ads 468x60px

16 Mayıs 2013 Perşembe

Babaanneni mi Seviyorsun Anneanneni mi?

Siz hangisini severdiniz/ seversiniz?
Twitterda bana sorulan bir soru üzerine anneler bu konuyu tartışırken, ben de biraz düşündüm. (Bu arada annelerin fikirlerini paylaşmaları beni çokkeyiflendiriyor!)
Ben bu meseleye biraz kültürel yaklaşalım diyorum. Anadolu kültüründe yaşlıların, büyükanne ve dedelerin önemi büyük.
Her ne kadar günümüzde şehirleşme oranı arttıkça, ebeveynler yoğun çalışma temposuyla göç ettikleri büyük şehirlerde yalnızlaşsa da, hala büyüklerin hayatımızda önemli yeri var.
Şu masal anlatan ayıcıklara siz de kızgın mısınız bilmem ama masal anlatan büyükanne/büyükbaba figürünü yerini aldığı için bu meseleye içerleyen çok!( Bkz. Ben!)
Peki giderek yalnızlaşan biz genç ebeveynler kimden destek alıyoruz?
Tabi ki de ebeveynlerimizden! Çünkü onlar torunlarına çok değer veriyor, bir yandan da kazık kadar olmuş çocuklarına destek olmaya çalışıyorlar.
Hem maddi hem manevi.
Elbette tersi olan durumlar da vardır.
Ama benim gözlemim, değişen toplum ve kültürel değerler arasında en sıkıntılı dönemden geçen, değişime ayak uydurmak zorunda kalanlar ebeveynlerimiz.
Çünkü çocukları doktora yaparken onlara yardım etmek zorunda ve herşeyi bir arada yapmaya çalışan çocuk da yapan kariyer de yapan yetişkin çocuklarına ve torunlarına bakım vermek zorundalar.
Bir yandan da "Öyle yapma anne, böyle davranma baba, onu yedirme, bunu izlettirme " yle baş etmek zorundadırlar.
Peki hangisi daha fedakar ? Hangisi daha çok sevilir?
Bu soru da her ne kadar kültürler göç yoluyla birbirine girmiş olsa da kültürel farklılık penceresinden bakılmayı hak ediyor.
Doğuda babaanne önemlidir çünkü gelin aileye girdiği andan itibaren çocuğu da kendisi de o aileye aittir.
Bayramda ilk babaanne ve dedeye gidilir. "Gelin"in ailesi ikinci gün veya daha sonra gidilmeyi hak eder.
Daha batıya doğru işler değişir.
Bazı Ege köylerinde gelinin ailesi damadı alır, düğünü yapar, evini düzer.
Bu sistemde anneanne daha ön plandadır.
Bir de geleneksel gelin-kaynana çekişmesi penceresinden bakalım.
Kayınvalide gelini sıkıştırdıkça gelin çocuğa bundan söz etmese bile, çocuk annesini bu kadar üzen kişiyi sevmez. Bazen annesine babaannesini model aldığı için kötü davranan çocuklar görürüz. Merak etmeyin onlar da bu "kötü" karakteri aslında sevmezler.
Çünkü sevgi öyle birine vereyim diğerini ezeyim şeklinde var olmaz insan ruhunda.
Eğer torunuzu seviyorsanız annesini üzmeye çalışmazsınız.
Eğer karşıdakini üzmeye kırmaya yeminliyseniz, siz o kininizle bir çocuğu sevemezsiniz zaten. Bildiniz! Çocuk da sizi sevmez!
Bir de şimdi attachment perspektifinden bakalım.
Eğer çocuğun annesi soğuk, duyarsız veya öfkeli biriyse, çocukla güvenli bağlanma ilişkisini kurması zorlaşır.
Bu annenin kendi annesiyle de bağlama ilişkisinin zayıf olması ihtimali çok yüksektir. Mesele zaten anneannenin bağlanma dinamiklerinden kaynaklanıyordur. Yani o zaman anneanne de torunla istediği gibi iletişime geçemez.
Torun bu noktada daha sıcak gördüğü babaanneye daha yakın durabilir.
Hatta eğer daha sıcak bir babaysa babasına daha düşkün olabilir.
Bir de zaman geçirme faktörü var.
Kiminle daha çok zaman geçirir, anı oluşturursanız onu daha çok sevebilirsiniz.
Bir başka faktör de benzeme durumu.
Eğer bir çocuk görünüş ve karakter olarak babaannesinin aynısıysa, bababaaneye sevdiği birini hatırlatıyorsa, hele ki onun ismi konmuşsa babaaannenin torunu torunun babaanneyi sevme olasılığı artar.
Bir önemli konu daha var ki bence bu sevgi sarmalında önemli yere sahip. Anne kendi annesinin evinde rahat ediyor, kendi anne ve akrabalarıyla sevgi dolu bir ses tonuyla konuşuyorsa, elbet çocuk da bu yakınlığı fark edecektir.
Peki dikkat ettiniz mi, babanın babasına da annenin babasına da dede denir.
Ama anneler söz konusu oldu mu anneanne ve babaanne diye ayırırız. Yani kadın ne önemli! İlişkiyi şekillendiren, kültürü dillendiren, çocuğu büyüten onlar!
Tüm bu tartışmanın sonucunda "Babaanneni mi daha çok seviyorsun anneanneni mi çocuğum?" sorusunun cevabı bende:
"Vallahi karışık mesele" olurdu.
Sevgiyle kalın!

1 yorum:

  1. annenin kendi annesiyle bağlanma sorunu varsa, açıkça kendi annesinden pek hoşlanmıyorsa, bebek anneannesini her gün görüyor ve babaannesini yılda birkaç haftadan fazla görmüyorsa, anneanne torununa çok düşkünse, torun da ona düşkünse, anne ise bu duruma karşı inceden bir öfke hissediyorsa bebek büyüdüğünde anneanneyi mi yoksa babaanneyi mi sever? esas önemli olanı ise bebekle anne arasında bir bağlanma problemi olasılığı nedir? Çok uzattım galiba :)

    YanıtlaSil