Ads 468x60px

17 Eylül 2013 Salı

Kalk kalk birşey yok!

“Düşünce çocuklar ağlayabilir. Orada hissettikleri acı hem fiziksel hem de psikolojik bir acıdır”
Aletha Solter

Çocukluğunuzu hatırlayın. Düşmek nasıl bir histi? Düştüğünüz zamanlarda çevrenizden gelen tepkileri nasıl hissettirirdi?

En rahatlatıcı  tepki nasıldı? En rahatsız edici tepki neydi? Bu tepkileri kimler verdi?

Birkaç gün önceydi. Evimin yakınlarında bisikletli bir kız çocuğunun arkasından bir baba yürüyordu. Kız yedi sekiz yaşlarında, baba belli işten gelmiş üstünde kumaş pantolon gömlek…
“Ne güzel! Işten gelir gelmez kızıyla ilgilenen bir baba! “ diye geçirdim aklımdan. Bu yeni babalar da pek bilinçli ve ilgili azizim… derken…. Çocuk düştü bisikletten.

Canı fena yandı, kalkamadı bir süre, ağladı. Buraya kadar birşey yok. Çocuk bu, düşe kalka büyür. Bana sıkıntı veren ve bu yazıyı yazmama sebep olan babanın tavrı.

Kızına birkaç adım  uzaktan bakarak “Öyle sürersen düşersin tabi. Ellerini bıraktın” dedi.
Kız “Bırakmadım direksiyon böyle oldu” diye anlatmaya çalıştı derdini. Yok… Baba ısrar ediyor ve kızıyor. “Kalk bir şey yok. Ne ağlıyorsun? Ben ağlıyor muyum?”
Kız eve doğru yürüyor ve “Çok acıyor” diyor. Baba konuyu değiştiriyor “Kardeşin nerede?”

Kız kırgın bir ses tonuyla yanıtlıyor “Evde”

“Nereden biliyorsun?” diyor baba inanmadığını belli ederek.
“Biliyorum çünkü gördüm” diyor kız  iyice kızarak.


Eşim yanımda. Üzülerek ona bakıyorum. “Öyle bakma.” Diyor. “Seninle tanışmasaydım ben de böyle olabilirdim”

“Nasıl yani? Ah çocuğum! Iyi misin? Canın yandı mı? diye sorabilmenin benimle ne ilgisi var?” diyorum.
“Çok ilgisi var. Sen bana babanın çocuk gelişimindeki yerini anlatmasan, neredeyse her problemin gelip gelip çocukluk deneyimlerine dayandığını söylemesen ben doğru davranmak için kafa patlatmazdım.Otomatik tepkiler verirdim. O tepkiler de böyle işte!”

Ne görüyorsak onu yapıyoruz. “Kalk kalk birşey yok!” demek öğrendiğimiz bir davranış. Muhtemelen kendi ebeveynlerimizden. Kendi ebeveynlerimiz bizim duygu ve deneyimlerimize doğru tepkiyi vermeyince, biz nasıl bunu öğrenelim?


Babaların farkındalık kazanması öyle önemli ki… Babaların davranışlarının çocuklarının gelişiminde ne kadar büyük rol oynadığını bilmesi ve az çabayla harikalar yaratabileceklerine inanmaları... Babaların eğitimli olması gelecek nesiller için öyle büyük bir adım ki….

2 yorum:

  1. Merhabalar
    Bu konuyu uzun zamandır ben de çok düşünür oldum, özellikle bir çocuk sahibi olduktan sonra. İlk çocukluk döneminde çok karşılaşılıyor bu durumlarla, yeni emekleyen yürümeyen çalışan çocuklarda özellikle. Çocuğunun düştüğünü gören ebeveynin "Kalk bir şey yok, bir şey olmadı kii" demesi beni de çok rahatsız ediyor. Çocuk çok ağlamasın, aman şımarmasın, kendi başının çaresine baksın gibi belli bahanelere sığınarak yapılan anlamsız tepkiler, çocuğun duygusunu, acısını yok saymaktır ve bana göre bir psikolojik şiddettir. Orada olan bir olay var ve bunun sonrasında çocuğun yaşadığı bir acı var. Evet belki çok abartmamak gerekir bunu büyütmemek gerekir bazen ebeveynler de çok büyük bir şey olmuş gibi tepki verebiliyor ama bu acıyı yok saymaya varmamalıdır. Bu deneyimleri çok yaşayan çocuk, ebeveyni tarafından anlaşılamadığını düşünebilir.
    Yazınızı çok beğendim, ben de kendi düşüncelerimi eklemek istedim, çalışmalarınızda başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
  2. Üzerinde çok düşündüğüm ve üzüldüğüm bir konu bu.. Şükür ki eşim o babalardan değil.. ne kadar bazen bazı tutumlarına kızsam da ..ki o da bana kızıyordur tabi tamamen aynı fikirde olmamız imkansız..
    Annelerin üzerindeki ağır yük ağır sorumlumluluk babayla paylaşıldığında daha kıymetli daha güzel...

    YanıtlaSil