Ads 468x60px

5 Nisan 2012 Perşembe

Elmaniz Hala Kizarmadiysa...


Bu aralar "Einstein cocuk" yetistirmeye calismak yukselen bir trend anladigim kadariyla.Zeka sozcugu modern toplum bireylerinin agzindan dusmuyor. Iyi kalpli bir insan, yardimsever bir cocuk demek yerine "Zeki cok zeki" demeyi tercih ediyoruz. Yoldan gecen yuz insana sorsak yuz farkli zeka tanimi alabiliriz. Ozellikle anne-babalar okul basarisini bir zeka olcutu olarak kabul ediyor ve nice cin gibi cocuklar okul sisteminin icinde harcaniyor. BIliyorum, su anda bu yaziyi okuyan cogu insan, daha kucucuk yaslarda okudu okuyamadi, elmasi kizardi kizaramadi, tembeller caliskanlar,akillilar cahiller diye gruplara ayrildi. O zamanlar belki zeka sozcugu cok kullanilmazdi. Ancak bilirdiniz hangi gruba ait oldugunuzu. Hala belki hatirlayinca iciniz ciz ediyordur. Eger sansli gruptaysaniz hem kendi adiniza hem de arka siradakiler adina sizliyordur icinizde bir yerler. Biliyorsunuz degil mi, bu sistem cogu okulda direkt veya dolayli bicimde hala devam ediyor.
Birileri arka siralara atiliyor ve ondan umut kesiliyor.Cunku o zeki degil. Neye gore kime gore? Bana ders basarisizligi sikayetiyle getirilen cocuklarin zeka testi puanlarinin ne kadar normal oldugunu gorunce artik sasirmiyorum. Bu cocuk bu sistemde zeki gorunmeyebilir ama baska bir dunyada baska bir sistemde neler yapabilecegine inanamazsiniz diyorum ailelere.
Cocukken icsellestirdigimiz dusunce kaliplari var. Kendimizle gelistirdigimiz ic diyaloglarda yakalariz onlari. "Ben zeki degilim ki" "Ben yapamam ki""Ne kadar cabalasam da bir ise yaramayacak"....
Bakin simdi size bir ornek verecegim. Neden o elmalar bir turlu kizarmiyor beraber gorelim.
Bir arastirma icin bir grup ogrenci seciliyor.Bu ogrencilere bir matematik sorusu veriliyor. Sorunun cevabina bakmadan grubu rastgele ikiye ayiriyor arastirmacilar, ilk gruba "Siz basardiniz" ikinci gruba " Siz basarisizsiniz" deniliyor. Sonra bu iki gruba tekrar basit bir matematik sorusu veriliyor. Sonuc mu? Ilk grup sorulari yanitlamakta ikinci gruba gore daha basarili! Neden mi? Cunku ikinci gruptakilerin aklina "Siz basarisizsiniz" fikri girdi bir kere! Basaramadilar!
Einstein cocuk yetistirirken hic Einstein'a kulak verdik mi?
"Cok zeki degilim, sadece problemle uzun sure kalabiliyorum" Albert Einstein
Birakin kizarmasin o elma. Belki de sizin elmaniz yesil pembe mavi mor olmak istiyordur?
yazinin devami geliyor....

0 yorum:

Yorum Gönder